keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Äiti vs. Narkkari

Narkkari
(seuraavat on varoitusmerkkejä, jotka saattavat kieliä huumeiden käytöstä. Lähde.)

Poikkeuksellinen väsymys ja uupumus.
Vaihtoehtoisesti myös ylienergisyys ja levoton nukkuminen.
Käytös voi muuttua epäsosiaaliseksi.
Silmien punoitus, jatkuva nenän niistäminen ja yskiminen (limakalvoärsytyksen vuoksi).
Vaatteet ja hiukset voivat tuoksua imelälle, makealle savulle.
Ruoka ei maistu ja paino laskee rajusti.
Makeanhimo voi kasvaa.
Jano voi lisääntyä (suun limakalvojen kuivumisen vuoksi).
Kaveripiiri muuttuu.
Rahantarve kasvaa, kalliita tavaroita häviää/ilmestyy tilapäisesti kotiin.
Hallussa on erilaisia käyttövälineitä (piippuja, ruiskuja, lusikoita...)

Äiti

Poikkeuksellinen väsymys ja uupumus. Miksipä ei, kun herää yöllä lapsen tarpeesta riippuen jopa kahden tunnin välein imettämään, päivällä vaihdetaan vaippoja, jutskaillaan, höpötellään ja laulellaan vauvalle, yritetään siivoilla edellispäivän sotkuja (samalla kun sotketaan lisää), imetetään taas muutaman tunnin välein, hyppyytetään ja kannetaan viisikiloista muksua (samalla kun tehdään itselle jotain syötävää ettei maidotulo pääse loppumaan)...Välillä alkaa väsyttää. Varsinkin jos on kuin minä, ettei osaa päivällä nukkua kun lapsi nukkuu.

Vaihtoehtoisesti myös ylienergisyys ja levoton nukkuminen. Levotonta nukkumista ei edellisen kohdan jälkeen tarvinne selittää, mutta myös ylienergiapiikki pääsee välillä valloilleen.Johtuu varmaan siitä, kun väsymys pääsee yliväsymyksen puolelle. Itse olin kummallisen hyvällä päällä kun olin nukkunut vain 4-6 tuntia ja herännyt kuuden aikaan, kun lapsi päätti ettei halua enää nukkua. :D Sain yllättävän paljon aikaan sinä päivänä.

Käytös voi muuttua epäsosiaaliseksi. Vahingossa ja väkisin, kun ei välttämättä jaksa nähdä sitä vaivaa että lähtisi jonnekin ja kaikki kaverit ovat töissä tai koulussa, eivätkä he aina ehdi/jaksa tulla illalla käymään täällä. Lisäksi kun perhekerhot ym. vastaavat ovat aamulla. AAMULLA. Aamulla minä lösötän ja juttelen vauvalle tai nukun, kun vauvamme tykkää usein nukkua pitkään (9-10 asti). Kun siitä lähtisimme niin kerhot alkaisivat olla ohi. Menee aikaa että a) lapsi syö b) minä saan vaatteet päälle c) minä syön d) minä puen ulkovaatteet ja e) puen vauvalle ulkovaatteet. Kohdat B ja C vievät eniten aikaa lähinnä silloin, kun lapsi haluaa että hänen kanssaan nyt ehdottomasti seurustellaan ja jutellaan ja häntä katsotaan silmiin eikä missään nimessä jätetä hetkeksikään sitteriin yksin. Tai jos massu on kipeä. Silloin ollaankin olkapäällä mahdollisimman pystyssä asennossa.

Silmien punoitus, jatkuva nenän niistäminen ja yskiminen.
Nenää niistetään ja yskitään, kun kiireessä lähtemisen takia äiti ei ehtinyt pukea itseään riittävän lämpimästi ja flunssanpoikanen iski. Lapsi kyllä on villatakissa, -sukissa, -tumpuissa ja toppapukupussissa, johon puettuna lapsi on kärryjen toppapussissa siltä varalta että kahdessa tunnissa nollakeli muuttuu yhtäkkiä 30 asteen pakkasen lumimyskyksi. Toisen toppapussin saa nopeasti vetoketjulla suljettua. (Nyt kun miettii, niin pistäpä itse kaksi toppatakkia päällekäin. Tästä syystä ulompi toppapussi ei tietenkään ole kiinni.) Arvatkaa muuten mitä. Minä kuljen vieläkin äitiystakissa. o/

Vaatteet ja hiukset voivat tuoksua imelälle, makealle savulle.
Joo ei, mutta melkein. Vaatteet, hiukset, lakanat, tyynyt, sohvat ja kaikki tuoksuu imelälle ja makealle... Nimittäin maidolle. Ja maitopuklulle.

Ruoka ei maistu ja paino laskee rajusti.
Kyllä maistuu, uskokaa mua! Ei vain ehdi tai jaksa syödä mitään gourmetruokaa. Minä yritän syödä jotain nopeaa mutta silti ravitsevaa ja edes jotenkin monipuolista. Iltaisin syön hyvin, kun Niko tulee kotiin ja tekee/tehdään yhdessä ruokaa. Paino laskee kun syöminen on mitä on ja kun imettää.

Makeanhimo voi kasvaa. 
Nostan käteni ja tunnustan. Tai ainahan mun makeanhimo on ollut suurta, enkä siksi ole varma onko se kasvanut vai onko sen hillitsemisen yrittäminen vain vähentynyt. Tosi useasti syön nyt sitten makeaa ja koko ajan on munchiet. Tämä fakta saattaa vaikuttaa edellisen kohdan realistisuusarvoihin, mutta haluan uskoa että imettäminen silti kompensoi tarpeeksi tätä herkuttelua.

Jano voi lisääntyä (suun limakalvojen kuivumisen vuoksi).
Jano lisääntyy imettämisen vuoksi.

Kaveripiiri muuttuu.
Kummallista kyllä, niitä opiskeluaikaisia ystäviä ei välttämättä aina jaksa kiinnostaa kakkavaippa-, vitamiinitippa-, kärrysuojus- ja jälkivuotokokemusten vaihtaminen... Johtuen ehkä siitä että juuri kenelläkään (ainakaan minun ystäväpiirissäni) kaverilla ei vielä ole omaa kakkamasiinaa. Sekin yksi ystävä, jonka kanssa ennen juteltiin Sinkkuelämää- ja Cosmopolitan-tyylisiä juttuja, shoppailtiin ja polteltiin tuhottomasti salatupakkaa kuuntelee näitä juttuja joko säälistä tai oman vauvakuumeensa takia. Kaveripiiri muuttuu. Minun kaveripiirini muuttui seuraavasti: Pidän nuorten äitien vertaistukiryhmän naikkosia kavereinani, vaikken näekään heitä muualla kuin ryhmässä. Näen äitiä useammin kuin ennen. Näen Meriä harvemmin... ja siinä se. Ei minulla ole kavereita...?

Rahantarve kasvaa, kalliita tavaroita häviää/ilmestyy tilapäisesti kotiin.
Tilapäisyys tarkoittaa tässä tapauksessa kaikkea kuukausista vuosiin. Rattaat, pinnasänky, turvakaukalo, vauvanvaatetta, sitteriä, vaippoja (joita alkaa pikkuhiljaa kulua, um, tuhottomasti), leluja... Kaikki on kausitavaraa, eihän edellämainittuja vuosikymmeniä tarvitse, riippuen toki lapsilukutoiveista ja -suunnitelmista. Meilläkin alkaa ensimmäiset vaatteet lentää kierrätykseen. Hemmetti kun meni olemaan äitin tyttö tässä asiassa: kuuden viikon ikäinen tytteli on jo melkein kuusikiloinen...
Ja kyllä, rahantarve kasvaa, jos ei muuten niin siinä että minä joudun ostamaan a) uusia housuja b) paljon ruokaa, koska imettävä nainen syö kuin hevonen.

Hallussa on erilaisia käyttövälineitä (piippuja, ruiskuja, lusikoita...)
Ks. Edellinen kohta. Tosiaan. Ruokalappuja, harsoja, ensilusikoita, anatomisia ensitutteja, vanupuikkoja, kummalliskärkisiä kynsisaksia...


Tämä naurettavuus lähti kahdesta kuvasta, jotka otin itsestäni eräänä aamuna heräiltyäni. Näytin tosi, tosi väsyneeltä tai vaihtoehtoisesti hieman narkomaaninpoikaselta. Olisi ehkä pitänyt laittaa ensin valot päälle. Ja pestä edellisenä iltana ripsiväri pois. Ja harjata hiukset.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerron sinulle: